Продължава делото в Окръжен съд – Пловдив срещу Димчо Темелков, бивш шеф на РПУ в Асеновград и зам.-кмет на Общината

На 18 септември от 9.00 часа, в зала в Окръжен съд – Пловдив, ще се гледа делото срещу зам.-кмета на Асеновград Димчо Темелков, както и срещу 46-годишният шофьор на камион в КМД Ангел Чинчев и 49-годишния криминалист от РУ-Асеновград Иван Бойчев. Срещу Темелков има 4 обвинения, повдигнати за престъпления, извършени по времето, когато бе началник на РУ – Асеновград – за прикриване на престъпление, подкуп и фалшифициране на статистика, съобщи Окръжна прокуратура – Пловдив.

Припомняме, че през септември 2015 г. Темелков беше арестуван при шумна спецакция на отдел „Вътрешна сигурност” и пловдивската прокуратура. Тогава той бе обвинен, че не е предприел мерки срещу лица, крали орехи от общински дървета, помогнал на петимата крадци да избегнат наказателно преследване и заповядал да ги освободят след като те били задържани. Освен това вещите, откраднати от тях, не били иззети, обясняват от обвинението, което е престъпление по чл. 294 ал.4 вр. с ал.1 от НК.

Дни по-късно той беше освободен под гаранция от 2000 лв.

Темелков е обвинен и в това, че на 29.08.2015 г. в гр. Асеновград, е приел предложение от Ш. И. за дар – „да почерпи“, за да упражни влияние върху длъжностно лице – разследващ полицай М. С. от РУ „Полиция“ – гр. Асеновград, във връзка със службата му – да освободи задържаното лице Н. Ю. от гр. Асеновград – престъпление по чл. 304б ал.1 от НК.

През периода от 13.03.2014 г. до 13.07.2015 г. в гр. Асеновград, при условията на продължавано престъпление, извършвайки деяния, които осъществяват поотделно един състав на едно и също престъпление, извършени са през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – началник на РУ „Полиция“ – гр. Асеновград, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта и правата си – като деянията е извършил с цел да набави за себе си облага – повишаване на оценката му като ръководител на РУ „Полиция“ – гр. Асеновград при ОДМВР – Пловдив, кариерно израстване и получаване на поощрения и награди, и от деянията са могли да настъпят немаловажни вредни последици за МВР – уронване авторитета на МВР и намаляване на доверието към работата на органите на полицията – престъпление по чл. 282 ал.2 пр.2, вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

В периода 24.01.2015 г. – 3.07.2015 г. в гр. Асеновград, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – РУ „Полиция“ – гр. Асеновград, в кръга на службата си е съставил официални документи – „Докладни записки за седмично планиране и отчитане на основните оперативни задачи, касаещи дейността на служителите на РУ „Полиция“ – Асеновград при ОД на МВР – Пловдив, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства пред ръководството на ОД на МВР – Пловдив – престъпление по чл. 311 ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Срещу Ангел Ч. е повдигнато обвинение в това, че на 14.09.2015 г. в гр. Пловдив в качеството си на длъжностно лице – шофьор на товарен автомобил в „КМД“ ЕООД – гр. Пловдив, противозаконно е присвоил чужди вещи – 20,960 литра дизелово гориво на стойност 46,12 лева, собственост на

„КМД“ ЕООД – гр. Пловдив, връчени в това му качество да ги пази и управлява – престъпление по чл. 201 във вр. с чл. 93 т.1 б. „Б“ от НК.

Срещу Иван Б. е повдигнато обвинение в това, че:

  1. През периода от 1.03.2015 г. до 14.09.2015 г. в гр.Пловдив и в гр. Асеновград, като орган на властта – „разузнавач V степен в група „Противодействие на икономическата престъпност“ на сектор „Криминална полиция“ към РУ „Полиция“ – Асеновград при ОД на МВР – Пловдив, е пропуснал да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата, като не е започнал разследване при наличие на законови предпоставки за това с цел да избави другиго – Ангел Ч., от наказание за извършено престъпление – престъпление по чл. 288 от НК.
  2. На 14.09.2015 г. в гр. Пловдив, с цел да набави за себе си и за другиго – Ангел Ч., имотна облага е придобил и спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи – 20.96 литра дизелово гориво на стойност 46,12 лева, за които е знаел, че са придобити от Ангел Ч. чрез престъпление – престъпление по чл. 215 ал.1 от НК.