Продават имуществото на фалиралия Обреден дом в Асеновград, картината на Коко Форев остава в Общината

На публичен търг с явно наддаване бяха продадени част от движимите активи на Обредния дом в Асеновград, който е в ликвидация.

Трима кандидати са се явили на разпродажбата на имуществото на фалиралия Обреден дом, която се проведе в зала 601 в сградата на Община Асеновград преди дни. Закупени са били част от вещите, публикувани в списък, изготвен от ликвидатора – усилвателна система, табуретки, резбовано бюро, секция и др.. За следващата дата – 18-ти февруари, вече има 4-ма заявили участие, но до края на седмицата е възможно бройката да се увеличи.

Припомняме, че фалиралото общинско предприятие прекрати дейност и след взето решение от Общинския съвет, имуществото му отиде на търг. Оказа се, че в списъка с  дълготрайните материални активи, обявени за продажба, е и картина на известния асеновградски художник Коста Форев. Случайно или не обаче, авторът ѝ не беше споменат в списъка, а беше вписана просто като „картина”. Впоследствие даже скандално беше обявена, неизвестно все още от кого, за публична продажба в базари в интернет, на произволно обявена цена. Всичко това, въпреки, че картината представлява общинска собственост. След случая картината беше извадена от списъка за продажба.

Седмици по-късно ликвидаторът подаде оставка, а общинския съвет избра нов. Картината на Коста Форев е прибрана в Община Асеновград, казаха от общината, направен е оглед от реставратор, който е преценил, че ѝ е необходимо само освежаване на цветовете. Картината ще остане в сградата на Общината като част от малката изложба, разположена в зала 305.

СПОДЕЛИ