Противоречивата дата 9-ти септември 1944 г.

Въстание, революция, преврат – през различните години от нашето съвремие датата 9-ти септември 1944 г. се определя с различни думи. Тя поражда и множество противоречия и нагласи сред историци, политици и въобще в обществото. Директорът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков определи датата като една от най-важните в новата история на България, както и че сега тя се определя като смяната на властта тогава чрез извършения от Отчечествения фронт преврат. Той разказа за различните участници в преврата и тяхната роля в него. Открои личността Дамян Велчев като един от известните родни конспиратори. Деветосептемврийският преврат всъщност е третият успешен преврат на  Велчев – през 1923 г. той е замесен в преврата срещу Стамболийски, 11 години по-късно реализира Деветнадесетомайския преврат, за да стигне и до така известната смяна на властта на 9-ти септември.
А какво се случва в Асеновград по това време? На 8 септември има стачки на работници в  няколко града, като Габрово и Асеновград. Дуков разказа и за вълната от насилие, която следва след 9-ти септември 1944 г. От района на Асеновград са загубили живота си 23-ма души. Техните имена са изписани на паметната плоча в кв. „Запад“.
А запитаните от нас асеновградчани днес, особено тези, които помнят управлението на комунистическата партия, свързват 9-ти септември по-скоро с провежданите тогава празненства и манифестации.
Независимо как определяме 9-ти септември, факт е , че датата е неизменна част от нашата история и събитията, свързани с нея трябва да са ни добре известни – нещо, което потвърди и директорът на Историческия музей в Асеновград.