Пукнатините под новоукрепеното свлачище стават все по-големи

Участъкът под Асенова крепост е свлачищен район – нещо, което вече многократно потвърдиха различни експерти. С времето и особено след проливни дъждове, свлачищата тук се активират. Няколко пъти, заради свличане на скални маси и съответно пропадане на пътя се наложи част от него да бъде затварян за ремонтни дейности или движението по него да бъде с временна организация. През последните години Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна средства за две големи укрепвания на свлачищата в района с изграждане на подпорни стени и всичко необходимо, което да доведе до безпроблемно използване на пътя, свързващ Асеновград с три населени места. Последното подобно укрепване завърши съвсем скоро, но малко след това отново се появиха пукнатини под ремонтирания участък. Преди десетина дни Ви ги показахме и тогава зам.-кметът инж. Стоян Димитров посочи, че те се намират извън укрепената зона.

Към днешна дата пукнатините вече са удвоили размера си, а пътят видимо се е свлякъл. От Община Асеновград заявиха, че настоящото състояние на пътя е разисквано. Отново се уточнява, че укрепената зона не е компрометирана, както и че се очакват експерти, които да извършат оглед на мястото.

А междувременно новата подпорна стена се сдоби с графити, което показва, че някои хора не се притесняват да преминат зад нея, вероятно с риск за живота и здравето си, за да оставят своето творение.