Ремонт на фасадата на Караалановото училище за 50 000 лева

При проверка на рисковите обекти общинска собственост се установи компрометирана стълбищата конструкция, свързваща т.нар. Трето площадно ниво на пл. „Акад. Н. Хайтов”, ул. „Раковска” и ул. „Цар Иван Асен Втори” / до входа на Централна поща/. Категорично е становището на комисията, към което и аз като кмет се присъединявам, че във възможно най-кратки срокове трябва да бъде възложено заснемане на конструкцията, да бъде извършено обследване, както и да се изготви с това проектно решение за направените предписания, коментира кметът Емил Караиванов. Това трябва да е в едно с количествено стойностната сметка и в последствие на всички тези наши действия да се пристъпи към изпълнение на необходимите мероприятия при осигуряване на нужния финансов ресурс. В предвид това е изискана оферта за обследване на посочения обект с конкретни предписания, обясни още градоначалникът.


В Инвестиционната програма вече е заложен разход от 50 000 лева, с които средства да бъде укрепена фасадната част на сградата на Караалановото училище. В най-кратки срокове трябва да се извършат ремонтни дейности по покривната част, включително и отводняване, да бъде премахната компрометираната мазилка. Това установи комисия при огледа, изпратена с моя заповед, обяви кметът на общината
д-р Емил Караиванов. От неотложно конструктивно укрепване се нуждае и сграда общинска собственост, в която се помещава Народно читалище „Св. Преп. Паисий Хилендарски 1997 година”- Асеновград. Ще предприемем мерки за основно ремонтиране на покрива на сградата, включително и отводняването му, както и смяна на дограмата, допълни той.
В най-кратки срокове общинска комисия ще направи оглед и на рискови сгради, частна собственост, чието състояние създава потенциална опасност за пешеходци, след като има видими признаци за отлепване на мазилки, облицовъчни плочи, опасни покривни конструкции и пр. Собствениците им ще бъдат предупредени за предприемане на мерки и срок за тях, а Общината ще постави и стикери с предупредителна информация за повече бдителност на преминаващите.