Ремонтът на цялата ул. „Св. Кирик“ в кв. „Горни Воден“ще се прави поетапно

Изкърпването на разкопаната част от ул. „Св. Кирик“ в асеновградския квартал „Горни Воден“ вече започна и по този повод от Общината информират какво точно ще бъде отремонтирано там. Въпреки желанието на жителите на квартала цялото пътно платно на главната улица да бъде реновирано, от Градската управа заявяват, че няма достатъчно финансови средства за това. Публикуваме цялото съобщение от Общината по тази тема без корекции:

„Във връзка с множеството запитвания от медии и постъпили сигнали от граждани по темата за ремонта на улица „Свети Кирик“ в асеновградския квартал „Горни Воден“, община Асеновград уведомява, че вече започна изкърпване на участъка. Предвид тежкото финансово състояние, в което новото ръководство завари общината, на този етап няма възможност за цялостен ремонт и рехабилитация на улицата. „Десетилетия наред хората са имали проблем с водоснабдяването в района. Особено в пролетно–летния период. Проверки са показали, че причините за това, не са басейните, изградени в долната част на квартала, а с амортизираната водопреносна мрежа“, обясни доктор Грудев. Той допълни, че след като от ВиК – Пловдив подмениха водопровода, режимът отпадна.

Поради временното спиране работата на съдебните институции и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с въведеното извънредно положение, бе преустановено стартирането на обществени поръчки. Това е причината да се забави провеждането на процедура за избор на изпълнител и съответно – възстановяването на асфалтови настилки в града и в частност – по улица „Свети Кирик“.

Община Асеновград вече има сключен договор и ремонтът на гореспоменатия участък започна. „Считам, че гражданите основателно искат целият участък от пътя да бъде асфалтиран, като посочват, че асфалтовата настилка не е в добро състояние. И причината за това е, че от 30 години не е извършван никакъв ремонт на пътя. Стойността за цялостна рехабилитация на компрометираната отсечка е в размер на около 400 000 лева. Сумата, заложена в инвестиционната програма за ремонт на всички улици на територията на Асеновград, е приблизително 600 000 лева. Това означава, че трябва да бъдат преустановени всякакви други ремонтни дейности, за да може да се ремонтира улица „Свети Кирик“, посочи кметът на Асеновград. Сега изкърпването й ще струва около 30 000 лева. Сумата включва възстановяване на настилката и инвестицията, която направи ВиК – Пловдив. За цялостната реконструкция на участъка община Асеновград ще търси вариант за поетапно изпълнение в бъдеще. Не може да бъде кандидатствано по европейски програми, тъй като към този момент няма такива, които предоставят подобно финансиране.

По отношение на товарните автомобили, преминаващи по този път, бе осъществена среща с Дирекция „Горско стопанство“ и с ДАИ. В резултат стана ясно, че общината не е институцията, която има право да забрани преминаването на тежкотоварни превозни средства в квартала.“