Ритуално зарязват лозата в Етнографската къща в Асеновград

Много са поводите за празнуване на 14 февруари. Освен навлезлият масово в последните години у нас – Св.Валентин, в България се чества по стар стил и Св. Трифон. И тази година на този ден в Етнографската къща в Асеновград ще се извърши Ритуално зарязване на лозата и курбан по повод деня на светията.

По стар стил именно на тази дата нашите предци са отбелязвали деня на св. Трифон. Празникът е бил изключително важен за нашия регион, тъй като град Станимака, още от незапомнени времена, се е славел като града с най-хубавото вино. По този повод в двора на Етнографската къща на 14 февруари в Асеновград от 12:30 ч. ще се проведе традиционното зарязване на лозата.

Организаторите – Исторически музей Асеновград приканват асеновградчани да се включат в спазването на тази древна традиция, завещана от предишни поколения, за здраве, плодородие и берекет.
Ще бъде извършен и курбан с водосвет, а от старата мраморна чешма на двора ще потече руйно червено вино.
На този ден се чества и професионалният празник на археолозите, както и католическия – Св. Валентин. Въпреки, че не е наш, традиционен празник, той така или иначе бива отбелязван, особено от по-младите, затова, казват организаторите: „Никога не е излишно да кажем на някого „Обичам те!”, да се потопим в благоуханно винено блаженство и да отдадем уважение на хората, без които не бихме могли да познаваме миналото си.

 

СПОДЕЛИ