С пчеличката-робот “Bee-Bot” се запознаха днес учениците от ОУ „Отец Паисий“ в Асеновград

По повод Европейската седмица на кодирането Europe Code Week , Градска библиотека „П. Хилендарски” в партньорство с American Space Plovdiv на НБ „Иван Вазов” Пловдив, проведе в Асеновград вълнуващи и забавни образователни занимания за деца с новите Bee-Bot роботи.

В напълно обновената и оборудвана по всички съвременни изисквания училищна библиотека в ОУ „Отец Паисий“ в града, децата от подготвителната група, първи и втори клас се започнаха със забавните и умни Bee-Bot–роботи.

Те са приложими за обучение в начално програмиране, като са съобразени с особеностите на ранната детска възраст. „Пчеличката“ е програмируема, интерактивна играчка с опростен интерфейс. Удачна за използване като отправна точка за преподаване и упражняване на контрол над обекти, алгоритмични дейности, пространствена ориентация и др.
Пчеличката може да записва наведнъж до 200 команди, които да се изпълняват последователно, каза Михаил Свирачев от Американския Център на библиотека „Иван Вазов“. Задавайки последователни команди чрез бутоните на гърба на пчелата, децата създават програма, която тя изпълнява. По този начин те правят първите си стъпки в света на програмирането, каза още Свирачев.

Пчели-роботи, 6 на брой, са дарени от „Глобални библиотеки“ България. Тъй като в момента тече Европейската седмица на кодирането, обясни той, в цяла Европа библиотекари обикалят библиотеки, читалища и училища, където запознават учениците с различни видове роботи.

Заедно с роботчетата ФИНЧ, новите програмируеми ПЧЕЛИЧКИ разширяват възможностите за обучение в библиотеката за създаване на дигитални умения на най-малките.