Седмокласници от ОУ „Отец Паисий“ в Асеновград научиха на специална лекция днес интересни факти около Освобождението на Асеновград

Лекция на тема „Освобождението на Асеновград” пред седмокласниците от ОУ „Отец Паисий” в Асеновград, изнесоха днес музейници от Историческия музей в града. Тя бе във връзка с предстоящата утре годишнина от Освобождението на Асеновград от Османско иго.

Анелия и Биляна от 7 б клас разказаха какво знаят за събитията и героите от Освобождението на България

Събитието се проведе по покана на асеновградското училище, а музейниците Росица Бикова и Магдалена Георгиева запознаха децата със събитията, случили се в Асеновград на 18 януари 1878 г. и ролята на легендарния ген. Дандевил и неговия отряд в тях. Учениците чуха интересни факти за битките, които са се провели в селата, в Брестник, за изтеглянето на армията на Сюлейман паша, за последното поражение, което му нанасят воините на генерал-майор Дандевил и генерал-майор Даниил Краснов. Запознаха се и с това как отрядът на Дандевил участва в освобождаването последователно на Пловдив и Асеновград.

Няколко са факторите, които ме провокираха за провеждането на тази лекция с учениците и историците от музея, коментира инициаторът на днешното мероприятие Милена Герасимова, учител по история в ОУ „Отец Паисий“. „Първото е, че имам подкрепата на ръководството на училището, които винаги са отворени към такива идеи, второ – фактът, че утре е годишнината – 142 г. от Освобождението на Асеновград. В урочния материал е залегнало изучаването на Освобождението, но конкретно за Асеновград няма информация. За това пък имаме много добри партньори от Историческия музей в града, които се съгласиха да дойдат и да разкажат на децата конкретно за Асеновград. Смятам, че всеки един ученик от града трябва да знае какво се е случило, кога се е случило, къде се е случило, най-малкото за да възпитаваме в родолюбие нашите деца.“, каза още Герасимова.

Милена Герасимова, учител по история

Тази форма на обучение допада на децата, коментира тя. „Развълнувани са, мисля, че е добро за тях, най-малкото защото е нещо различно за тях, а различното винаги се помни.

Децата като цяло харесват историята, едни повече, други по-малко, но когато е поднесена по един по-интересен и по-различен начин, то тогава те още повече се впечатляват.

Училището вече разполага с огромен 4D тъчскрийн монитор, там сме провеждали часове по история с по-малките, които учеха за Египет. Пускаме им материали, ползваме по-модерни и съвременни средства, защото нямаме избор – децата напредват, поколението е различно и трябва да използваме всички възможни дадености и новости за да можем да им привличаме вниманието и да заобичат учебния процес – не само историята, а всички предмети.“