Ще протестират ли автобусните превозвачи в Асеновград

Община Асеновград уведоми, че във връзка с получено писмо от Конфедерацията на автобусните превозвачи (КАП), в което се съобщава за планирани протестни действия, са възможни нарушения в маршрутното разписание на градския и междуградския автобусен транспорт през утрешния ден. Транспортните фирми, които ще се включат в протеста, информират, че той ще се проведе от 09:00 ч. до 11:00 ч.
Посочва се, че се очаква да бъде преустановен общественият превоз на пътуващи по редовните автобусни линии от републиканската, областната, междуобластната и общинската транспортни схеми.
Не всички превозвачи обаче споделят възгледите на протестиращите и съответно няма да се включат в протеста. Васил Пиронков заяви за ТВ САТ КОМ, че Камарата на автобусните превозвачи също няма да участва в него и в Асеновград не се очаква да има проблем с транспорта утре.

Протестът всъщност е резултат от наложеното вето на президента Румен Радев, с което бяха спрени законови промени, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници – нещо, което действително е проблем, но той се размива с т.нар. „споделено пътуване”, става ясно от думите на Пиронков. Той заяви още, че и много от превозвачите сами извършват нерегламентиран превоз, така че има доста проблеми за решаване в бранша.

Васил Пиронков даде и пример за проблем, който се отнася специално за междуселищните превози в асеновградско. Става въпрос за изискването за многобройни курсове на ден до с. Мулдава, въпреки че пътникопотокът е слаб през повечето време.

Повече по темата гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 и 22 часа.