След година локалните платна на Асеновградско шосе трябва да бъдат готови

Изграждането на локалните платна на пътя Пловдив- Асеновград стартира днес. Обособяването на локалите всъщност е последният етап от цялостната реконструкция на трасето. На официалната церемония бе отслужен водосвет от Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений. Символичен домакин бе община Родопи, тъй като първата копка бе на нейна територия. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева благодари на АПИ за съдействието, като припомни, че в началото на годината имаше пречки, които поставиха проекта под риск. Необходимо бе да се отчуждят 131 имота,  40 от които от община Куклен. Проблемът бе с изплащането на средствата за отчуждителите процедури. Общата площ на имотите е над 28 хил. декара. Паричното обезщетение за собствениците на имотите в община Куклен е заплатено от Агенция „Пътна инфраструктура“, преди да изтече 6 месечния преклузивен срок от влизането в сила на заповедта за отчуждаване. Трите общини отстъпиха право на строеж, както отчуждените части от имоти, така и върху засегнатите от локалните платна части от общински имоти, посочи още Каназирева и допълни, че статутът на 63 декара земеделска земя е бил сменен, за да започне процедурата.

„Изключително много се радвам, че днес вече даваме старт на строежа на локалните платна на Асеновградско шосе. Истината е, че вчера, на 10 август, в 17 часа влезе в сила строителното разрешение. Нямаме постъпили жалби и възражения, така че работата може да стартира“, заяви областният управител. Каназирева каза и че общините са действали изключително бързо и са съдействали за придвижването на проекта. По думите й общият срок за изпълнение на локалите е 485 календарни дни, от които 120 за проектиране и 365 за изпълнение.

Проектът предвижда от двете страни на реконструирания път Пловдив – Асеновград да се изградят около 20 км. еднопосочни локални платна, с широчина 6 м., с две ленти за движение. Локалите ще правят връзка с изградените кръгови кръстовища и на определени места с основното трасе на републиканския път, за да се осъществява достъпа до крайпътните обекти. Предвидено е отводняване на пътното платно, разделителна ивица с мантинели между второкласния път и локалните платна и изграждане на осветителни системи на кръговите кръстовища.

Кметът на Куклен Мария Белчева от своя страна благодари на областна управа и на държавата за отпуснатите средства за извършване на отчуждителните процедури о допълни че реализирането на проекта ще се отрази изключително добре за бизнеса, тъй като всеки инвеститор иска да има добра комуникация.

Собственикът на фирмата-изпълнил на проекта Юлиян Инджов гарантира, че строителните дейности ще протекат бързо, качествено и в срок, като се очаква догодина обектът да бъде открит. Той допълни, че локалните пътища са необходими за компаниите по протежението на този път, защото техните входове и изходи всъщност са критични и винаги са свързани с опасност от пътнотранспортни произшествия. С изграждането на локалните пътища този проблем се решава.

„Искам да поздравя пловдивчани, защото този обект е част от една голяма стратегическа програма на областния управител за изграждането на околовръстния път на Пловдив. Това е, може би, началото. Следващата крачка е строителството на отсечката от кръговото на Пловдив до кръговото на Скобелева майка и така да започне всъщност, изграждането на околовръстното откъм изток и връзването с магистралата, което се надявам да облекчи всички вас и не само вас , както и да даде тласък на развитието на икономиката в тези промишлени зони. Оттам да доведе до още повече работни места, а и да си върнем децата от чужбина“, допълни Инджов.