Спорт по време на изолация – как тренират каратеките от СК „Хамон“ Асеновград извън залата

Социалната изолация не може да е причина да се спре със спорта и тренировките. Особено за хора, свикнали на ежедневен тренировъчен режим и натоварване. Много спортисти в страната и чужбина показаха в медиите своя начин да поддържат физическа форма и дух. Асеновградските спортисти също не са спрели нито ден своята подготовка, показва видео, изпратено ни от СК по карате шинкиокушин „Хамон“.

Във време на изолация тренировките ми са малко по-различни, казва сенсей Петко Чирпанлиев, треньор в клуб „Хамон“. Не съм спирал и се старая да го правя минимум по 5 дни в седмицата, като една тренировка отнема около час и половина, обяснява той.

Тренира в планината, където няма хора и предимно с по-малката си  дъщеря – Веселина Чирпанлиева, която също не е спирала с тренировките. За нас карате и тренирането е начин на живот и е почти невъзможно да се откъснем от тези си навици, казва треньорът.

Чува се често по телефона с по-големите каратеки от групата, които също намират своя начин да тренират вкъщи и да поддържат форма. Това само може да ме радва, споделя Чирпанлиев.

„По-малките от клуба също нямат търпение да се завърнат в залата, тъй като те там не само тренират, но и им липсват контактите и приятелските взаимоотношения с останалите деца.

Въпреки изолацията и невъзможността да тренираме заедно, целият  клуб поддържа форма, като всеки е намерил място, време и начин да го прави. Надявам се всички спортисти в града, във всички клубове, да успеят да поддържат форма, защото ние имаме качествени състезатели във всички спортове и след тази криза те отново да носят още много медали и радост на Асеновград.

Надявам се също  и всички, които просто обичат движението, да намират време да поддържат форма и да спортуват. Все повече хора напоследък започват да гледат много по-различно на нещата от живота. Може би заради извънредната и безпрецедентна ситуация все повече си помагаме, мислим един за друг. Сигурен съм, че това положение ще доведе до едни много по-добри отношения между хората!

Желая на всички асеновградчани да приемат с положителна нагласа и повече оптимизъм всичко, което преживяваме в момента. То рано или късно ще свърши! Бъдете здрави!.“ казва още треньорът.