Туристическите перспективи на курорта Нареченски бани обсъдиха на среща кметът Димитър Бакалски и министърът на туризма Марияна Николова

С кмета на Нареченски бани Димитър Бакалски обсъдихме перспективите пред местния туризъм за предлагане на разнообразни услуги през четирите сезона на годината, написа в профила си във Фейсбук, Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма.
Тя е на работно посещение в Смолян и региона, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Никoлoвa ще прoвeдe рaзгoвoри c д-р Дaниeлa Дaриткoвa, нaрoдeн прeдcтaвитeл oт Cмoлян и прeдceдaтeл нa ПГ нa ГEРБ, c Нeдялкo Cлaвoв, oблacтeн упрaвитeл нa oблacт Cмoлян, c кмeтa нa oбщинa Чeпeлaрe Бoрaн Хaджиeв, кмeтa нa oбщинa Cмoлян Никoлaй Мeлeмoв, и c прeдcтaвитeли нa туриcтичecкия брaнш.

Пo врeмe нa cрeщитe миниcтърът щe oбcъди aктуaлнaтa cитуaция прeд туриcтичecкия бизнec и плaнoвeтe зa прoдължaвaнe нa зимния ceзoн. Нa мяcтo Никoлoвa щe ce зaпoзнae и c въвeдeнитe мeрки зa cигурнocт и бeзoпacнocт нa туриcтитe нa cки cъoръжeнията.
„Нареченски бани е един от най-старите курорти в страната и тази година през юли ще отбележи своята 130-годишнина. Районът е известен със своята лечебна радонова вода, която лекува нервната система, опорно-двигателния апарат и диабет, тя няма аналог в България.
Възможностите на Нареченски бани в насърчаването на здравния и балнеотуризма са много големи и имат дълги традиции, които в условия на пандемия от Ковид-19 стават все по-актуални, и ние трябва да ги надграждаме и развиваме, заявих по време на разговора и подчертах, че регионът има пряк принос за утвърждаването на страната ни като здравословна и сигурна дестинация за българските и чуждестранните туристи и тази тенденция трябва да продължи да се надгражда.“, написа министър Николова.
Мерките, предприети от правителството на премиера Бойко Борисов, за гарантиране безпроблемното пребиваване на туристите в местата за настаняване и туристическите обекти подкрепиха бранша в трудните времена на пандемията. В допълнение икономическите мерки, осигурени от кабинета, подпомогнаха предприятията в сектора. По данни на Министерството на икономиката близо 48 млн. лв. са били усвоени от компании в туристическия сектор, каза още Марияна Николова.
Кметът Димитър Бакалски постави въпроса за собствеността на парка в центъра на курорта, който е с площ от 19 дка и трябва да бъде облагороден. Един основен проблем е липсата на общинска собственост и на първо място искаме централният парк в курорта да бъде прехвърлен под ръководството на местната власт, поясни той и подчерта, че Нареченски бани по нищо не отстъпват като свойства на водата на Карлови вари.
Очакваме с общи усилия да осъществим рестарт на сектора през настоящата година и съм убедена, че чрез продължаващото ваксиниране ще насърчим този процес, посочих в разговора с кмета г-н Бакалски, добави министър Николова.