Задържаха кмета на Асеновград

За арест на кмета на общината д-р Емил Караиванов бе съобщено днес следобед от пловдивски медии. Новината обаче не бе потвърдена или отречена от полиция, Окръжна прокуратура или друга инстанция. Галина Андреева – говорител на Окръжна прокуратура – Пловдив обясни единствено, че делото е тяхно, а не на специализираната прокуратура, но официално съобщение ще има на-рано утре.
За разпит са отведени и трима асеновградски бизнесмени – собствениците на строителна фирма “Запрянови”- Вакрил и Георги Запрянови, както и асеновградският бизнесмен Николай Христов.

Очаквайте подробности!
Припомняме, че във връзка с образувано досъдебно производство за корупционни престъпления спрямо служители на Община Асеновград, Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем главният архитект на общината Константин Атанасов, за това, че през месец ноември 2016 г. в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице е поискал 8 000 лева от управител на клон на Акционерно дружество в града, като на 8 декември 2016 г. е получил сумата от Митко Захариев, която не му се следва, за да извърши действие по служба – да съгласува идеен инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение. За престъплението, за което е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия и дейност.
По същото досъдебно производство Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение и на Митко Захариев за това, че е дал подкуп. Обвиняемите Константин Атанасов и Митко Захариев са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващите прокурори.
По-късно от Община Асеновград съобщиха, че главният архитект е излязъл в отпуск.