Защо асеновградски училища не одобряват условията по програмата на МОН за закупуване на ученически шкафчета

Близо 3 млн. лв. са предвидени по модул „Осигуряване на ученически шкафчета“ към националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”. Държавните и общинските училища, в които се обучават ученици от първи до седми клас, могат да кандидатстват за съфинансиране от Министерството на образованието за закупуване на ученически шкафчета. Оказва се обаче, че условията за кандидатстване по програмата не допада особено на учебните заведения. Ние се срещнахме с директора на асеновградското ОУ„Ангел Кънчев” Маруся Георгиева, която сподели с нас защо не одобрява идеята на министерството. Тя посочи, че според нея критерият за най-ниска стойност на изработка на едно шкафче не е добър, тъй като това означава, че и качеството ще бъде на ниско ниво. Освен това самото съфинансиране означава, че училищата трябва да допълнят сумата, която не е ясно в какъв размер ще бъде, допълни Георгиева. Тя посочи, че нейни колеги от други учебни заведения в града са споделили, че също няма да участват в програмата, поради същите съображения.
Още преди няколко години от ОУ „Ангел Кънчев” са започнали поетапна подмяна на ученическите шкафчета и към този момент всяко дете от начален етап има свое шкафче. Шкафчетата са закупени със средства на училището,но и с помощта на родители.
А конкретната програма е част от мерките, които МОН предприе за олекотяване на ученическите раници. Целта е учениците да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи. Със средствата от националната програма трябва да се закупят шкафчета за около 200 000 ученици, уточняват от министерството.

СПОДЕЛИ