Асеновградчани: До кога в 21-ви век улиците на Асеновград ще се почистват с обдухващи машини?

„До кога в 21век улиците на Асеновград ще се почистват с обдухващи машини или там както се казват?
Всичкия тоя прахоляк го дишаме!?!?“. Това написа в асеновградска група във Фейсбук Веселина Димитрова.

Васил Василев от Асеновград задава подобен въпрос към градската управа в сайта на Общината, в секцията за граждански сигнали. Ето какво написа той:

„Днес, 03.08.2021 г., за пореден път през това лято се почиства бул.“България“ от паднали листа. Листата се събират с обдухване, но се запрашява адски много въздуха! Тоива ли е единствения начин? Нямах избор и трябваше да мина покрай работниците, но дрехите ми станаха сиви, целия бях полепнол с прах, а след това 10-15 мин. не спрях да кашлям от праха, който вдишах, независимо, че си бях сложил маска на устата и носа до като минавах. За колите няма да описвам на какво приличат след това „почистване“! Моля, вземете мерки и осигурете друг начин за почистване на падналата шума. Не може през седмица, цяло лято да ставаме като коминочистачи и да дишаме този прахоляк.“

Уредите за събиране на нападалите листа, които се използват от няколко години и в Асеновград от работниците на фирмата за чистота в града, значително улесняват работата им. Те работят с мощен въздушен поток и могат да бъдат използвани за премахване на листа от труднодостъпни места, цветни лехи или меки повърхности много лесно и бързо. Тези, които се използват по асеновградските улици и паркове са листосъбирачи за издухване и събиране на листа на купчини. Те не засмукват листата, а помагат за оформяне на купчини, които после работниците събират ръчно в чували. Този начин обаче, въпреки своите предимства, си има и своите недостатъци, тъй като и метачите, и минувачите по улиците, се оказват в кълба от прахоляк. А той самият (прахът по улиците) е в доволно количество, тъй като дори и главните улици в града не се мият.

Отдавна е доказана връзката между високата запрашеност на въздуха и респираторните заболявания. Много са източниците за замърсяването на въдуха, който дишаме. Ако не можем обаче да намалим непрекъснато увеличаващия се брой автомобили в града, то със сигурност можем да намалим количествата прах с регулярно измиване на улиците. А те наистина имат остра нужда от това, както и ние – жителите на Асеновград.