Асеновградчани изкачиха Копитото в памет на алпиниста Боян Петров

За трета поредна година любители на планинското бягане се включиха в скоростното изкачване до Копитото. Събитието бе в памет на алпиниста Боян Петров – българинът, с покорени 10 от общо 14-те осемхилядници на Планетата.

„Пътят на мечтите“ – това е 3 километровото трасе към Копитото, което организаторите на събитието нарекоха „Лично изпитание, напоено с магия, колкото цял един живот!“, посветено на Кангчендзьонга 8586м. На 20 май 2014 г. Боян Петров стана първият българин, изкачил третия по височина връх на планетата.

Група асеновградчани – Мая Танева, Лалка Биринджиева, Дими Червенлиева, Радостина Янкова, Радостина и Петър Кръстеви, Ани Гайдарова и Христо, Борис Стоянов и Христо Бояров и др., влюбени в планинското бягане, също преминаха скоростното трасе в чест на големия българин.

Като изключително емоционално определиха асеновградските бегачи спортното събитие. Такса за участие нямаше, вместо това имаше кутия, в която „кой колкото пусне“, обясни Мая Танева, а медалите си ги оцветявахме сами, под шатри горе на Копитото, с всичко осиурено, допълни тя. Мая сподели и свои кадри от трасето, по което преминаха бегачите по пътя към върха.

Снимка: Мая Танева
Снимка: Мая Танева
Снимка: Мая Танева

За всички участници организаторите бяха приготвили и изненади – томбола с награди, от която някои от асеновградчани спечелиха.

Изкачването на Копитото бе обявено като скоростно, но всъщност имаха възможност да се включат съвсем не само бегачи, а туристи, малки и големи, любители на планината, хора, подкрепящи каузите и личността на Боян Петров, въобще всякакви хора, обясни Мая Танева. Това е и идеята на организаторите – жената до Боян,  Радослава Ненова, и треньорката Наталия Величкова – да може да се включи абсолютно всеки. Беше прекрасно да видя по почти вертикалното трасе възрастни хора, майки с бебе в кенгуру, бащи с дете на раменете, хора с наднормено тегло, тийнейджъри, известни личности като Калин Вельов, Тервел Пулев, джаз легендата Васил Петров и мн. др., сподели още Мая.