Асеновградската болница вече разполага със сертифицирана лаборатория за извършване на PCR тестове

МБАЛ – Асеновград вече разполага със сертифицирана лаборатория за извършване на PCR тестове за установяване на коронавирус COVID-19. Медицинският пункт е лицензиран със заповед на министъра на здравеопазването професор доктор Костадин Ангелов. Така, асеновградската общинска болница се нарежда до лечебните заведения, които имат право официално да провеждат високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID 19“.

Резултатите от изследванията, извършени в лабораторията на МБАЛ – Асеновград, ще се преглеждат и подписват от лекар, съгласно министерската заповед. Лечебното заведение се ангажира да регистрира случаите на положителен резултат по изискванията на Министерство на здравеопазването. Преди да стартира функционирането на новото медицинско звено, ръководството на МБАЛ – Асеновград, в лицето на управителя доктор Иван Червенков, бе задължен да изпрати пет положителни и 10 отрицателни за COVID-19 проби РНК за потвърждение в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ на НЦЗПБ.

Към момента вече официално са регистрирани в Националната информационна система първите резултати от направени PCR тестове. Досега асеновградската болница е похарчила около 27 000 лева във външни лаборатории за изследване на персонал и пациенти. Общо са направени около 250 теста с PCR.

До края на тази седмица ще стане ясна цената на изследването, както и в кой часови диапазон е подходящо да се прави и при какви условия.