Асеновградски деца, изучаващи вероучение, лазаруваха навръх Лазаровден

    Един от най-тачените български обичаи е лазаруването.Той е неразделна част от народната обреднот на Лазаровден.

Самият Лазар е олицетворение на границата на земния и отвъдния свят. Своеобразно подреждане в социален план са и лазарските обичаи. Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момичетата, които са главните действащи лица в Лазаруването.

   Следвайки българската народна обредност на Лазаровден, деца от ОУ”Петко Каравелов”,  от групата по вероучение на Катя Георгиева в Асеновград,  възпроизведоха древния обичай.

   Преди да поемат по пътя на лазаруването второкласниците взеха благословия от свещеника на храма „Св.Атанасий” отец Веселин Хаджиламбрев.

    Пред възторжените погледи на своите родители и богомолци, още в двора църквата лазарките изпяха няколко лазарски песни , съпроводени с хора.

   Облечени в пъстри носии, окичени с венчета от пролетни цветя и с кошнички в ръце, лазарките поеха по улиците на Асеновград, за да дадат своята благословия. Първият дом, който посетиха, беше на семейство Маринови.Тук те бяха сърдечно посрещнати от стопанката на дома Весела Маринова и от нейното домочадие.

           Съгласно традицията , лазарките бяха дарени от домакините и от придошлите съседи с яйца и бонбони . Събраните от лазаруването яйца , също според традицията, се боядисват на Велики четвъртък.

СПОДЕЛИ