БАБХ проверява качеството на храните за Великден и Гергьовден

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва да извършва засилени проверки за предстоящите празници – Великден и Гергьовден.

Ще се проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Засилен контрол до 7 май ще се извършва и в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца,включително и боядисани такива, пресни зеленчуци). Ще се проверява и боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, както и за коректното етикиране и маркировка.

Относно агнешкото месо, което ще се предлага, ще се следи дали търговците предоставят на видно място информацията за страната на произход на месото.

Инспекторите стриктно ще следят за начина на съхранение, етикирането и маркирането на яйцата. Проби ще бъдат взети и за лабораторното изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

Потребителите ще могат да подават сигнали за нередности на горещия телефон на агенцията 0700 122 99 и през онлайн платформата на сайта.