Безплатни очни прегледи в УМБАЛ „ Св Георги”- Пловдив

Безплатни очни прегледи се организират от днес до 17 март  в УМБАЛ „ Св. Георги”, Пловдив

Специалистите от клиниката по очни болести към в УМБАЛ „ Св. Георги”, Пловдив ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта.Прегледите ще се провеждат с измерване на очното налягане.

Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел.: 032/602 649, в работен ден от 8.00 до 12.00 часа.

Световната седмица за борба с глаукомата, е поводът да се организира това начинание.

Катарактата е очно заболяване, заемащо първо място по слепота в света,  за щастие процесът е обратим. Статистиките сочат, че ако се направи  операция, зрението се възвръща напълно.  Най-общо казано, причината за заболяването се крие в уплътнявяне и помътняване с течение на възрастта на собствената леща, както и в промяна на нейната еластичност, в резултат на което се затруднява четенето и се налага ползването на очила, припомнят специалистите.

Глаукома е заболяване, протичащо с намаление на зрението поради увреждане на очния нерв от високото очно налягане. Наблюдава се предимно при възрастни лица над 60 години. Глаукома при млади хора се среща по-рядко. Заболяването води до необратимо увреждане на зрението и в нередки случаи до пълно ослепяване, категорични са лекарите.

СПОДЕЛИ