Благовещение е празник, наситен с обредност, поверия и традиции. Нека да си припомним някои от тях

Народните традиции повеляват, че макар да е във Великия пост, поради голяма празничност на днешния ден по изключение да се яде риба, поради което рибата е неизменна част от празничната трапеза. Често се приготвя и рибник – риба с ориз. В миналото стопанките приготвяли и пита, която, намазана с мед, се раздавала на съседи и близки.

Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Всички през този ден, преди да чуят кукувича песен, гледат да са нахранени,да имат пара в джобовете си и добро настроение на сърце, за да са сити, паралии и весели през годината.

Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. На Благовец пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да е благ медът после. С

ъщо на този ден се прескача огън за здраве и пъргавост и да не хапят змиите.