Братя майстори ковачи от Банско възстановиха 400-годишната порта на Бачковския манастир

Двама братя ковачи от Банско – Радослав и Георги Сарафови, възстановиха старинната порта на Бачковския манастир. Автентичната порта датира от края на 17-ти век, когато е бил възстановен и манастирът, заедно с храма. Тогава е било построено и западното крило с трапезарията, разказа за ТВ САТ КОМ игуменът на Светата обител Величкият епископ Сионий.

Вратата бе монтирана на входа на обителта точно преди светлите великденски празници.

„Това наистина е една голяма радост за светата обител, за братството, че именно преди Великден, преди тези светли, благодатни дни, успяхме да поставим на мястото ѝ тази оригинална порта, която е датирана 1605 г., която във времето беше пренебрежително отстранена, но слава Богу, не унищожена.“, каза игуменът на манастира.

„С голямото дарителство, добрите сърца и вярата на „железните братя”, успяхме да ѝ направим реставрация. Реставрацията е тяхно дарение и моля Бог да им даде много здраве, много успехи, защото те са едни истински вярващи хора, практикуващи православната вяра хора и смея да кажа, че това личи по техния труд, по техните произведения.

Нека всички, които минават през тази порта да бъдат благословени, да виждат тази велика светиня от древността запазена, която, както се изразиха някои от по-старите братя: „е виждала и цветя, и куршуми, виждала е и посегателството  на враговете.” Върху нея стоят белезите на робството, но и венеца на радостта.”