Честит празник, студенти!

Днес е 8-ми декември – денят, в който празнуват и бивши, и настоящи студенти. Обикновено празненствата започват и дни преди самата дата, понякога продължават и след това. Тази година 8-ми декември се пада в неделя, поради което изглежда, че  голяма част от студентите празнуват пртез целия уикенд и са избрали съботно-неделен пакет в хотели, най-вече в планинските курорти. Пожелаваме на всички весел празник, а към по-младите, които често поставят забавлението на първо място и понякога забравят за безопасността, отправяме апел да не управляват МПС след употреба на алкохол, да не превишават скоростта на пътя и да подбират внимателно местата, където ще празнуват.

Иначе ето малко повече за честването на Студентския празник:

Студентският празник се отбелязва в у нас на 8 декември от 1916 г. Той възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование. На 31 март 1916 г. българската администрация преминава към Григорианския календар, но Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар и така датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.[1]

След 1944 г. празнуването е променено на 17 ноември, когато е Международният ден на студентите, но през 1962 г. отново е възстановено на 8 декември.