Честваме Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел

Днес е Петровден. Светата Църква чества  светите славни и всехвални апостоли Петър и Павел.

Св. Петър и св. Павел се честват в един ден, тъй като и двамата много са се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Като ревностни разпространители на християнството, те били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.

Свети апостол Петър бил неук рибар с рождено име Симон, брат на ап. Андрей Първозвани. Исус Христос го нарекъл Петър (камък), защото той щял да постави основите на Христовата църква. Свети апостол Павел (от латинско паулус – малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици и никога не се е срещал с Исус. Той се обърнал към вярата след видение и станал един от най-ревностните й разпространители.

В народните представи Св.Петър е ключар и пазител на райската градина.

Своя храмов празник на днешния ден носят всички църкви и параклиси с името на светците. Сред тях е и асеновградския параклис „Св.св. Петър И Павел„. Днес там празнична служба отслужи свещеникът Никола Янев, а множество хора се стекоха, за да почетат светците.

В традиционния български бит Петровден е един от най-почитаните празници през летния период. Според поверието празненствата днес са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки. На днешния ден завършва Петровия пост и се отговява с младо петровско пиле. Жертвеният петел символизира плодородието и продуктивността.

Честито на всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен!