Четирима ще получат грамоти за „Читател на годината” за 2020 г. от ГБ „Паисий Хилендарски“ в понеделник

В понеделник в 15:30 ч. във фоайето на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград ще се проведе церемонията по връчването на грамотите за читател на годината.

Връчването на грамоти за читател на годината при децата и при възрастните е церемония, която се провежда вече няколко поредни години в Градската библиотека. Тази година ще бъде за пети път, каза за ТВ САТ КОМ, директорът ѝ, Милена Марковска.

Церемонията ще бъде при пълно спазване на всички противоепидемични мерки, като в библиотеката ще присъстват само децата, които ще бъдат наградени.

Четирима читатели ще получат грамоти за „Читател на годината” за 2020 г. Екипът на библиотеката също така е подготвил и презентация, в която ще си спомним кои са носителите на приза за предходните 5 години, каза Милена Марковска.

Статутът на конкурса е за деца до 14- годишна възраст и за възрастни, като основната му цел е да се стимулират децата да четат. Освен това през тези години стана ясно, че всички деца, получили грамоти са изключително горди от това и смятаме, че нашият замисъл дава много положителни резултати, каза още директорът на библиотеката.

Обикновено връчването на грамотите се извършва в класа на ученика, спечелил приза, но тази година поради ситуацията, в която се намираме, няма как да поканим и съучениците на читателя на годината. Затова пък по време на Час на класа в училище, те ще бъдат запознати с конкурса и наградата на техния съученик.

Пандемията се отрази и на броя читатели и посетители и на библиотеките, нашата също не прави изключение. Статистиката показва, че броя читатели за 2020-та г. са с 1/3 по-малко от тези през 2019 г., обясни Милена Марковска. И заради това, че библиотеката не работи с читатели цели два месеца през пролетта (прецедент в историята на библиотечното дело в света въобще), и заради това, че хората ограничиха контактите си, даде отражение, сподели тя.