Дарители оборудват с предпазни средства Центъра за спешна медицинска помощ в Асеновград и Спешното отделение в МБАЛ, медиците имат нужда от качествени маски за многократна употреба

Много дарители – частни лица и фирми, подават ръка на медиците и им осигуряват така необходимите предпазни средства – маски, ръкавици, калцуни, дезинфектанти и др. И в Отделението по спешна медицинска помощ към МБАЛ и в ЦСМП – Асеновград, към момента разполагат с достатъчно от тях, благодарение на дарителите.

В отделението по спешна медицина имат в наличност ръкавици и еднократни маски, които ще стигнат за седмица, каза старшата сестра на отделението, Йорданка Бойчева. Управителят на болницата д-р Иван Червенков е заявил доставка на предпазни средства, каза още тя. Днес фирма е дарила кашон ръкавици на отделението, а районният мюфтия – маски. Медиците в отделението разполагат и с маски за многократна употреба от плат, които използват след задължителна стерилизация.

ЦСМП – Асеновград също разполагат с достатъчно количество предпазни маски и ръкавици към момента, каза ръководителят на Спешна помощ-Асеновград доктор Людмила Стефанова. Нуждаят се обаче от по-качествени маски от плат, тъй като еднократните свършват бързо, предвид начина им на употреба. Спешните екипи имат маски – шлемове, имат и защитни облекла, които след всяко транспортиране на болен до Пловдив се изхвърят и се заменят с нови, стерилни. Нуждата от качествени предпазни средства е постоянна за спешните екипи, тъй като всекидневно се посещават и извозват болни, за които не е ясно дали не са заразени.

Центърът разполага с три еднакво оборудвани линейки, които обаче не са специализирани за превоз на заразени с коронавирус, нито разполагат със специална носилка. Затова е от особена важност предпазните средства на спешните екипи да са с най-добро качество.

Всеки, който има възможност да дари, може да го направи, всяка помощ е добре дошла и от полза.