Ден на празник или ден на траур е датата 9- ти септември

   Датата е 9- ти септември, годината- 1944 г.. Това е денят, в който официално властта вземат комунистите. Деветосептемврийският преврат води до мащабни политически промени в българското общество. Според едни се е състоял военен преврат. Според други е избухнало военно сьбрание. А според 3- ти- социалистическа революция. Историците имат противоречиви мнения и оценяват различно преврата.
   Пред нашия екип Мина Христемова, която е уредник в Исторически музей Асеновград, сподели ,че нищо в историята не се случва в определен ден и има дълга поредица от събития преди това. “Едни са спечелили, други са загубили.”, казва още тя. Христемова споделя, че като историк, тя трябва да бъде субективна. “Не е добре, ние да си позволяваме квалификации.”, признава Христемова. “Това е специфична тема, защото се случило скоро и още има личности, които са преживели тази дата. Трудно е да се говори по темата, защото хората я приемат лично. Ако говорим за сьбития, които са се случили преди 100 или 200 години, е по- лесно. Защото не сме били очевидци.’’. Това сподели Мина Христемова пред екипа на ТВ САТ  КОМ.
   И до ден днешен датата 9- ти септември за едни е повод за празник, а за други- ден на траур. По темата нашият екип направи анкета. Запитахме асеновградчани: Ден на траур или ден на празник е 9- ти септември. Получихме различни мнения. За по- голяма част от възрастните анкетирани денят е ден на празник. Юношите, обаче, не са наясно какво точно се е случило на 09.09.1944 г.. За хората които са на средна възраст денят е ден за траур. 9- ти септември е ден, за който всеки има свое лично мнение.
СПОДЕЛИ