Денят на българската писменост отбелязваме днес

   Денят на славянската писменост и култура отбелязваме днес. Според църковния календар, на този ден светите братя Кирил и Методий създали първообраза на българската азбука, който нарекли „Глаголица“.
  
Въздигането на Кирил и Методий, като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г.. Сведения за отбелязване на празника им на 11- ти май има от 12- ти век.
  
„Глаголицата“ е азбука, на която, освен в България, се пише и в Русия. До 19- ти век тя се е ползвала и в Румъния. След 1916 г., когато в нашата страна е установен Григорианският календар, като държавен, денят на Свети Свети Кирил и Методий е бил отбелязван от Българската православна църква на 11- ти май. През 1892 г., пък, Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви народе възродени“. Той включва 14 куплета, като днес най- често се изпълняват първите 6. Музиката към химна е създадена от Панайот Пипков на 11.05.1901 г..
  
По- късно, по нов стил, Денят на славянската писменост и култура започва да се отбелязва на 24- ти май. На днешния ден се чества българската просвета и култура. На 24- ти май професионален празник имат и всички учители, културни дейци и творци. Имен ден, пък, празнуват хората, които носят имената Кирил, Кирила, Методий и производните им.

СПОДЕЛИ