Денят на Тракия бе отбелязан с празничен концерт в Асеновград

Концертът, посветен на Деня на Тракия и  103-тата годишнина от Одринската епопея се състоя на площад „Акад. Николай Хайтов”. В него взеха участие ученици от ОУ „Петко Каравелов”, фолклорният ансамбъл „Капитан Петко войвода” при Тракийско дружество „Родопи” и  детският фолклорен ансамбъл „Станимаклийче” при Общинския детски комплекс „Васил Левски”. Със солови изпълнения се представиха 7 солисти : Десислава Колева, Сезгин Каравели, Фанка Славчева, Румяна Пенкова, Христина Анастасова, Иван Костов, Иванка Анастасова.

На 26 март почитаме Деня на Тракия и се покланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.). Това е най-величавата победа в най-новата история на България. Тя води до подписването на Лондонския мирен договор през 1913 година, по силата на който Източна и Западна Тракия, Родопите и Странджа са освободени и присъединени към Родината.

Традиционно на този ден се почита и паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. 

       Гост на празничното честване на Деня на Тракия в Асеновград беше  генерал-майор Нонка Матова- председател на Тракийско дружество – Пловдив и член на управителния съвет на тракийските дружества в България, която изрази задоволството си от хубавия концерт и от дългогодишното приятелско сътрудничество с тракийското дружество в Асеновград.

   Празничният ден завърши с хоро, което се изви на централния площад в Асеновград.

СПОДЕЛИ