Десетки дариха кръв днес в помощ на Дани от Асеновград, която се нуждае от спешно преливане на кръвна плазма

Дани Алешанова бе приета в тежко състояние в болница преди три седмици, а преди броени дни бе потвърдена и диагнозата й – Синдром на Мошковиц – рядък и животозастрашаващ синдром на кръвта. Болестта е автоимунна реакция на организма, в която антитела атакуват всички органи и системи, а единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и вливане на нова. Това се осъществява чрез метода плазмафереза, който се прилага в България. За него обаче се оказва, че са необходими големи количества кръвна плазма, често дори от стотици кръводарители, каквито количества в българските кръвни центрове не се отпускат. За целта семейството на Дани организира спешна широка кампания за кръвонабиране.

Днес в МБАЛ Асеновград мобилен екип от Центъра за трансфузионна хематология –  Пловдив (кръвния център) в продължение на часове обслужи десетки кръводарители. Над 60 човека дадоха кръв тук, в Асеновград, а екипът работи извънредно, докато не свършиха консумативите за преливане на кръв. Една голяма част от желаещите бяха транспортирани до Пловдив от приятели и роднини на семейството на Дани, а други отпътуваха със собствен транспорт до Окръжна болница, където кръвопреливането ставаше доста по-бързо предвид повечето медицински лица и повечето предоставени легла. Много дарители са се отзовали и от Пловдив.

Огромен отзвук и желаещи да помогнат имаше от цялата страна. Хора от различни населени места – Видин, София, Пазарджик, Свиленград и др., изразиха готовност да дарят кръв, но поради спешността на кампанията и липсата на изградена логистика между регионалните центрове за трансфузионна хематология в страната, това не беше осъществимо.

Конкретната причина за възникването на синдрома на Мошковиц  все още е неизвестна. Известно е само до какви увреждания води. Симптомите на синдрома, с друго име – Тромботична тромбоцитопенична пурпура, може да засегне всеки орган или система, но се разпознава по това, че въвлича периферната кръв, централната нервна система и бъбреците. Има засягане на нервната система с отклонение в менталния статус, пристъпи, хеиплегия, парестезии и затруднения в говора или зрението; умора, сърцебиене, задух – характерни за анемията; често с точковиден червен обрив – петехии – малки кръвоизливи, и по-рядко – със сериозно кървене.

Лечението е спешно и животоспасяващо, то се състои в плазмафереза – обмяна на плазмата в организма – в комбинация с преливане на прясно замразена плазма. Лечението с плазмафереза значително намаля смъртността и остатъчните дефицити сред пациентите, като повече от половината от тях се възстановяват без трайни изменения в неврологичната и бъбречната функция.

Кампанията за кръводаряване за Дани Алешанова продължава. В Асеновград следващият ден, на който мобилния екип от кръвния център в Пловдив ще дойде е 26-ти февруари. Те са в МБАЛ Асеновград всяка втора и последна сряда на месеца от 9:00 до 12:30 ч.. Намират се в новото крило на болницата, етаж 2, кабинет 5 (ОАИЛ). В Пловдив кръв може да се дари всеки ден и по всяко време.

Важното при кръводаряването е да отбележите в декларацията, която попълвате, че кръвта е за Йорданка Алешанова, лекуваща се в УМБАЛ „Св Георги“, гр. Пловдив, Неврология. Кръвта е за плазмафереза за лечение на синдром на Мошковиц (ТТП). Трябва да си носите и предоставите и лична карта. Кръв може да дари всеки човек между 18 и 65 години.

КЪДЕ И КОГА ДА ДАРИТЕ КРЪВ

РЦТХ – гр. Пловдив работи 24 часа с непрекъснат режим на работа, но обслужва кръводарители всеки ден от 8.00 до 18.30 часа, а в почивните и празнични дни от 9.00 до 15.00 часа в сградата на Центъра: Пловдив, бул. „България“№ 234 Б – първи етаж.

Подвижен екипЦентърът има разкрит подвижен екип ежедневно в УМБАЛ „Свети Георги“ – Втора база от 9,00 до 15,00 часа.
Близки, роднини и приятели могат да дарят за лекуваните в пловдивски лечебни заведения пациенти и в МБАЛ – Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, всеки ден в Отделенията по трансфузионна хематология на Многопрофилната болница в съответния град.