Днес e Месни заговезни

Днес Православната църква отбелязва Месни заговезни. На празничната трапеза тази вечер трябва да има месни ястия. От понеделник до края на Великите пости месо не трябва да се яде. Разрешени са рибни и млечни продукти до другата неделя, Сирни заговезни, когато се иска прошка.

На 23 февруари е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни. Той е винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче, църквата позволява през следващата седмица да се консумират млечни продукти.

Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия, обикновено кокошка или пиле, яде се и свинско. Следващата неделя е Сирница, когато е празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. Цялата седмица между Месни и Сирни заговезни преминава под знака на жизненост и любов, връзват се люлки, играят се хора и се палят огньове.

Многодневните пости са 4 пъти в годината. Смисълът на поста е да се овладеят желанията на плътта и да се укрепят духовните сили.

СПОДЕЛИ