Днес е Международен ден на авиацията и космонавтиката

На тази дата светът отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката, на който през 1961 г. се е осъществил първият в историята пилотиран космически полет на руския космонавт Юрий Гагарин с кораба „Восток 1“.

По случай празника от 10 до 12 април посетителите в Музеят на авиацията в Крумово имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“, представяща част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, които са дарени на Музея от самия него.

И в трите дни любителите на историята могат да се запознаят с презентацията „Юрий Гагарин в България“. Тя разказва за посещението на първия човек, летял в Космоса, осъществено само 40 дни след като той прави 108 минутната обиколка на Земята с космическия кораб „Восток 1“. В презентацията са използвани архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Все още имате възможност да посетите Музея на авиацията в Крумово. И в трите дни – 10, 11 и 12 април, той посреща посетители от 9.00 до 17.00 часа с обичайните си входни такси.