Днес е Международният ден на космонавтиката и авиацията

Днес – 12 април светът отбелязва Международният ден на космонавтиката и авиацията. На този ден през 1961 г. е извършен първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба “Восток”.  Преди два дни пък се навършиха 37 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

На 12 април 1961 година във Космоса е изпратен първият човек, съветският космонавт Юрий Гагарин. Той излита точно в 6 часа и 7 минути по Гринуич, или 9 часа и 7 минути московско време с кораба “Восток” и прави една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут  на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет продължава  1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света,  а по-късно този ден,  по решение на Международната федерация по авиация е обявен за Международен ден на космонавтиката.

Преди полета на Гагарин, обаче, първото живо същество, което полита в Космоса е Кучето Лайка, Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2″ на 4 ноември 1957 г. Както и много други животни, изпратени в космоса, Лайка умира по време на полета. „Лайка” е и названието на порода кучета, подобни на хъскито.

Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказва, че живо същество може да бъде изстреляно в орбита и да издържи на безтегловността. Това е голяма крачка към полета на човека и осигурява на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.

18 години по-късно, на 10 април 1979 година, в 20 ч. и 34 мин. московско време от космодрума в Байконур, в орбита около Земята,е изстрелян космическият кораб „Союз-33″. На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета. 

Музеят на авиацията в Крумово отбелязва празника с Ден на отворени врати, месец след пожара, който изпепели  ценни експонати и уникални стари самолети. 

Авиоинженерите от ТУ-филиал Пловдив отбелязват и 30 години от създаването на специалността авиационна техника и технологии. 

По повод двойния юбилей катедрата и аероклуб „Граф Игнатиев“ ще отбележат деня с авиационно шоу на частно летище край Пловдив.

СПОДЕЛИ