Днес е Световният ден на здравето, празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването

7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г., когато в Женева е учредена Световната здравна организация /СЗО/.

България членува в СЗО от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за ограничаване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенция на смъртността поради тютюнопушене.

От 1964 г. датата 7-ми април у нас започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник.

Световният ден на здравето има за цел да насочи общественото внимание към нарастващата заплаха от редица сериозни заболявания и инфекции,като акцентът на дейностите в Европейския регион на СЗО се поставя върху хората в движение, вследствие на пътувания, бизнес и търговия.

Днешният ден е и повод да покажем нашата признателност към хората, чиято кауза е здравето на нацията и които на настоящия етап при борбата с коронавируса са на първа линия. Честит празник, медицински работници !

 

Ирина Иванова