Днес християнската църква почита паметта на Света Марина

Телевизия ТВ САТ КОМ
Начало Новини Асеновград
НовиниАсеновградСтраната
В третия ден на юлските Горещници – 17 юли, християнската църква почита паметта на Света Марина
От ТВ САТ КОМ- 17.07.2020

Днес е денят на Света Великомъченица Марина. В народните вярвания Св.Марина се приема за покровителка на водите, пазител на огъня и мълниите.

Според житието на Св.Марина, тя живяла през 3 век. Още 12-годишна светицата имала желание да приеме християнството. След приемане на християнството неин най-голям гонител бил самият й баща, който я възпитавал в идолопоклоничество.

Когато Марина е на 16 години, управителят на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не искала да се откаже от вярата си. Мъченицата била осъдена на смърт и посечена с меч.

Честванията в деня на Св. Марина съвпадат с така наречените Горещници. Трите дни от 15 до 17 юли се приемат за най-топлите дни в годината. Последният горещ ден според народните предания се нарича Опална или Огнена Марина, защото според житието на светицата раните й били обгаряни с огън, за да се откаже от християнството.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.
За българина Св.Марина е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.
Света Марина се приема като покровителка и на брака.
Имен ден празнуват Марин, Марина, Маринела.