Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

   1-ви декември е Световният ден за борба срещу СПИН. За първи път през 1988 г. официално се отбелязва този ден като част от опитите на международните здравни организации да насочат общественото внимание върху борбата и превенцията на болестта.

   Традиционно ТВ САТ КОМ се включва в антиспин кампанията на територията на Асеновград. И тази година със съдействиято на Денонощна  аптека „Тупси” и аптека „Феникс” раздадохме десетки презервативи, както в  Асеновград, така и в Куклен.  Наш екип попита асеновградчани какво знаят за болестта и начините, по които могат да се предпазят от нея. Повечето от анкетираните бяха наясно със същността на заболяването и споделиха, че най-ефикасното средство за предпазване от СПИН е използването на презерватив. Много от запитаните, обаче, се чувстваха неудобно и бяха притеснени да приемат раздаваните от нас предпазни средства, както и да говорят за това какво трябва да правят, за да не се разболеят от СПИН.  

  Още на 28-ми ноември Кабинетите за анонимно и безплатно изследване за СПИН към Районна здравна инспекция – Пловдив проведоха такова изследване и в Асеновград. Къде точно можеха да проверят своя ХИВ статус асеновградчани, обаче, остана загадка за много от тях. Наш екип успя да разбере, че безплатното изследване ще се извършва в някое местно училище. Но кое бе то, от Районната здравна инспекция, не можаха да ни кажат. След дълго търсене от наша страна, не успяхме да открием учебното заведение, в което трябваше да се проведе въпросната инициатива.

  А на днешния доброволци на младежката организация на Българския червен кръст (БМЧК) раздаваха информационни материали, лентички за съпричастност и презервативи в различни населени места от страната. В Куклен също бе организирана такава инициатива. Въпреки лошото време в центъра на града двама доброволци раздаваха информационни брошури и обясняваха на хората за същността на СПИН.

  Извън днешните кампании, всеки човек може да се изследва за ХИВ през цялата година в някой от 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града.

СПОДЕЛИ