Днес отбелязваме Световния ден на безопасния интернет

Днес, 5 февруари, десетки страни на всички континенти отбелязват за десети път международния Ден за безопасен интернет. Събитието е инициатива на Европейската комисия. Интернет е едно от изобретенията, които коренно променят света и начина на живот на хората. Никога преди интернет не сме имали възможността така лесно и свободно да общуваме практически с целия свят, да търсим и намираме с такава скорост нужната ни информация, да пишем, да рисуваме, да композираме музика и да покажем всичко сътворено от нас на толкова широк кръг хора, колкото пожелаем.
Със същите възможности обаче разполагат и всички останали хора, а някои от тях не са толкова добронамерени и виждат в интернет възможност да придобият информация за другите, която те не желаят да им дадат, да атакуват компютрите на други хора, да се опитват да ги унижат или обидят.
За да можем да използваме всички прекрасни възможности, които мрежата ни дава, без да се страхуваме, че може да ни се случи нещо неприятно или нежелано, трябва да спазваме някои съвсем прости правила. В Асеновград Световният ден на безопасния интернет бе отбелязан самоинициативно от Градска библиотека „Паисий Хилендарски” съвместно с Център за работа с доброволци към библиотеката. Участниците, деца от 6 до 12-годишна възраст, разкриха пред екип на ТВ САТ КОМ някои от основните правила за безопасен интернет.  Най- важното правило за тях е: „Винаги ще казвам на родителите си, когато имам проблеми”. Организаторите на събитието се надяват честването на Световния ден на безопасния  интернет в Асеновград да се превърне в традиция и към доброволческата инициатива да се присъединят както още деца, така и  родители.

Текст: Зорница Георгиева, стажант- репортер

СПОДЕЛИ