Днес почитаме Св. Климент Охридски

Свети Климент Охридски

Църквата отдава своята почит днес на Св. Климент Охридски-първоучителят на българския народ, виден архиепископ, книжовник. Той е един от най-изявените ученици на братята Кирил и Методий. Св. Климент Охридски е автор на кирилицата, с която пишат поколения българи през вековете и дават писменост на други народи.

След смъртта на св. Методий през 885 г. , заедно с други ученици на светите братя, Климент идва в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа. С над 3000 ученици Климент основал в Охрид просветна школа. Книжовното му дело е изключително голямо както по своя обем, така и по значение. Предполага се, че е автор на около 75 поучителни и похвални слова и на двете пространни жития на Кирил и Методий. Един от инициаторите и участниците в създаването на кирилицата. Съчиненията му получават широко разпространение във всички славянски страни.

Църквата почита Св. Климент като един от Светите Седмочисленици. Мощите му  се намират в църквата „Св. Пантелеймон“ в Охрид. Днес най-старото ни висше училище – Софийски университет „Св. Климент Охридски“, отбелязва своя патронен празник, а храмов празник отбелязват всички църква и параклиси с неговото име.

На 4 ноември по телевизия ТВ САТ КОМ очаквайте Рубриката „Тема от седмицата“, където директорът на Историческия музей в Асеновград-Иван Дуков, ще разкаже любопитни факти за живота и делото на Светеца.