Днес почитаме Св. Трифон-покровителя на лозарите и винарите

Св.Трифон произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава на лечител , като излекувал дъщерята на римския император Гордиан III.
Св.Трифон живее праведно и загива мъченически заради вярата си в Исус Христос. По време на гоненията срещу християните, когато римският императорски престол е зает от Траян Деций (249-251 г.), Трифон е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.
Свети Трифон се счита за пазач на лозята и за покровител на винарите.
Днешният празник е наречен от народа ни Трифон Зарезан, защото се чества в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. Съществува и легенда за името на празника, според която 4о дни след раждането на сина си, Света Богородица отишла да чете молитва. На връщане видяла брат си Трифон на лозето, който и се присмял, че е мома, пък син има.
Богородица се обидила и като се прибрала, накарала майка си да отиде на лозето с чиста кърпа и сол, защото Трифон бил си отрязал носа. Отива майката и вижда сина си здрав, като го пита дали не е пострадал от нещо. Тогава Трифон се изсмял и показал как точно реже, но замахвайки, си отрязал наистина носа. Подигравателните думи и клеветата го застигнали. Така празникът остава в историята като Трифон Зарезан (заради отрязания нос).
Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.
Днес празнуват именниците : Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка,. На този ден празнуват и лозарите, градинарите и кръчмарите. Да им е честит празника !