Днес почитаме св.Власий,еп.Севастийски

Св. Власий Севастийски е скъп на Църквата с това, че през 4 в., когато все още малцина дръзвали да бъдат Христови ученици, той станал такъв. Изповядвал православната вяра, бил преследван за нея и пострадал мъченически за своята вярност към Бога.

Свещеномъченик Власий, епископ Севастийски живял в областта Кападокия – Мала Азия и бил епископ на град Севастия. По време на жестокото гонение при Диоклетиан почти не останали християни в града, затова Власий се оттеглил в една пещера на планината Аргеос. Там само дивите зверове ставали свидетели на неуморните му молитвени трудове и строго въздържание. С голяма любов Божият угодник посрещал дивите животни и се грижел за тях, затова го почитаме като техен покровител. 
Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г., при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след смъртта му ще почитат неговата памет (11 февруари). 

   Днес денят на св.Власий беше тържествено отбелязан и в Асеновградския регион- в параклиса „Св.Влас” над кв.Горни Воден.Там се събраха множество богомолци да почетат светеца и да го помолят за здраве.Бяха отслужени Света литургия от местното свещенство и водосвет от Пловдивския митрополит Николай.

СПОДЕЛИ