Днес пожарникарите от цялата страна празнуват своя професионален празник

На 14.09.2012  г. – Кръстовден, се навършват 107 години от Първия пожарникарски събор в гр. София.  На този форум 17 пожарни командири от страната за пръв път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещото изграждане и развитие на пожарното и спасителното дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир – Георги  Атанасов от Пловдив.  Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден се отбелязва професионален празник и се отдава почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.  На 14 септември  по достойнство се отдава и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Седмицата, в която попада тази бележита дата, е обявена за Седмица на пожарната безопасност.

През периода от 10 септември до днес се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. През тази седмица се проведоха редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

Екипът на телевизия  ТВ САТ КОМ поздравява всички пожарникари с пожелание за здраве, щастие, късмет, професионални успехи и дълъг живот.

 

СПОДЕЛИ