Днес православната църква почита Св. Харалампий Чудотворец

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите.Изтърпял жестоки мъчения, при които раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Тъй като св. Харалампи е открил и чудодейните свойства на меда, днешният ден е празникът на пчеларите. На този ден медът се освещава и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести през цялата година.

За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване.

Днес своя имен ден празнуват Харалампи,Хари, Ламбо, Ламбрина.Нека да са честити !

Заедно с Харалампи днес празнува и Валентина.

Св. Валентина е малко известна светица, особено покрай католическия си съименник, но тя е тази, която Православието почита, и то на 10 февруари. Оскъдни са сведенията за живота й. За нея знаем, че е родена в Кесария, град близо до Палестина и е водила много благочестив живот.
Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.
Днес своя имен ден празнуват всички с имената Валентин, Валентина.Честито на празнуващите !