Днес църквата почита преподбни Висарион Чудотворец

Преподобни Висарион бил родом от Египет. Той от детска възраст всецяло се посветил в служение на Бога. Дълго време скитал по планини и пустини и посетил много сподвижници, които го посвещавали в учението на Исус. Отрекъл се напълно от светския живот, избрал уединението, поста и молитвата. През целия си живот светията не придобил нищо земно и материално. Бог го удостоил да стане велик чудотворец и той се уподобил на древните свети пророци – вършил разни чудеса, изгонвал бесове и лекувал.Така например веднъж чрез молитва и прекръстване направил горчивата морска вода годна за пиене, за да утоли изнемогналия от жажда свой ученик. Чрез молитва низвеждал дъжд във време на суша. Минавал през реки като по сухо и изцерявал болни.
В безусловната строгост към самия себе си преподобни Висарион бил крайно снизходителен към другите. Веднъж, когато един паднал в съгрешение инок бил наказан да не стои заедно с братята в храма, св. Висарион излязъл от храма заедно с осъдения инок, като му казал: “И аз съм грешник“. Убедително наставлявал той монасите непрестанно да бодърстват против изкушенията, възбуждани от злия дух, като предупреждавал, че тия изкушения постигат човека внезапно, особено когато душата му се намира в мирно, спокойно и безгрижно състояние.
Подвизавайки се неуклонно в аскетически и духовен живот и достигнал високо духовно съвършенство, преподобни Висарион починал в дълбока старост в края на V век.