Днес църквата почита св.Стилиян Пафлагонийски-Детепазител

На 26 ноември православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски – наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца.

Според неговите жития, св. Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител”. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва “благославящ” жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата.

  Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

В Асеновград празникът се почита най-вече в параклиса „Св.Стилиян Пафлагонийски/Детепазител/,който се намира в близост до параклиса “свети 12 апостоли”. Вероятно е строен през1840 година. През 1937 година рухва. Изграден е наново, точно когато патрарх Кирил встъпва на Пловдивската митрополитска катедра – 1938г. Реставрацията е извършена от майстор Янко. 

Храмовата икона и иконите на Света Богородица и Спасителя са работени от зограф Христо Николов – Одринчанина. На храмовата икона на Св. Стилиян стои надпис: “Децата са дар от Христа , пазете ги”. Иконата носи датата 1856 година. 

На иконата на Света Богородица – Елеуса има надпис на гръцки език от 1847 година който гласи: “Преблажена, пази нас почитателите на твоя образ”. Реставриран наново в края на XX век от хора, живеещи в съседство до него. 

Параклисът е изграден на два етажа. Долният етаж е за костите на покойници, които се полагат в съндъчета – обичай, останал от първите години на християнската църква.

Иконостаса е много хубав, върху бял фон и позлатени слънчеви лъчи. Напомня иконостаса на Екзархийският параклис “Свети Иван Рилски” в Цариград. 

Еднокорабен, едноабсиден, без нартика. Покрит е с двускатен покрив. 

Заедно с останалите 11 параклиса към енорята на храм “Света Богородица Успение” параклисът „Св.Стилиян” е обявен за паметник на културата.

 Днес имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян (означаващо в превод”стълб”), Стилияна, Щилиян (Щилиян – разновидност на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна.

 

 

СПОДЕЛИ