Днес в църковните храмове ще бъдат отслужени заупокойни Литургии за жертвите от ПТП

Всяка година по пътищата на страната загиват стотици българи, а хиляди получават травми и сериозни наранявания. Сред причините за това са неразумното  и рисково шофиране, незачитането на правилата  и неуважението към другите участници в пътното движение. До днес, по данни на министерството на Вътрешните работи, по пътищата на страната са загинали 628 души. За миналата година убитите на пътя са били 708 човека.

По този повод Св. Синод на БПЦ е взел решение на 20 ноември, Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, в храмовете в диоцеза на БПЦ да бъдат отслужени заупокойни св. Литургии в памет на загиналите по пътищата. Възпоменателните служби ще бъдат извършени по молба на министъра на Вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

В писмо да епархийските митрополити Негово Светейшество патриарх Неофит е изпратил и текста на молитвата, с която да се изпроси Божията милост над християните, внезапно загубили живота си при пътни инциденти. В молитва се казва: „Също така се молим за упокоение на душите на Божиите раби, загинали при злополуки и да им се прости всеко волно и неволно прегрешение“.

СПОДЕЛИ