До няколко месеца ще е факт паметникът на видния асеновградски майстор на виното Аристиди Чорбаджака

Идеята за създаването на паметника се е породила преди 3 години и е дело на инициативен комитет, в който се включват Симо Кочовски, Георги Димитров, Никола Милчев и Александър Ташев. Целият проект ще струва над 10 хиляди лева. Материалът, от който ще се изработи паметникът е  бронз, като той ще представлява бюст на Чорбаджака.

С повече информация отностно проекта ни запозна енологът  Симо Кочовски. Според него асеновградчанинът е българският Дом Периньон. Известен като един от най-добрите майстори-винари на своето време. Смята се, че е гръкът Аристидис Чорбаджака е създател на асеновградската Малага. „Няма ли най-сетне асеновградчани да имат градски паметник, който да е зареден символ на станимашката уникалност и заради който да се спират туристи, гости и покрай който да се разказва част от колоритната слава на града?”, каза още той. “Прочутите по цял свят вина Малага и Мавруд са свързани завинаги с избата на Чорбаджака” –  допълни Кочовски.

Идеята на инициаторите е да се ситуира паметник не къде да е, а на емблематично и стратегическо за туризма място. Такова е предблоковото пространство срещу мястото, където някога е била и прочутата винарска изба на Чорбаджака. То е на е Републиканския път за Смолян и Гърция, и всички туристи задължително минават оттам.  

Проектът е включен в Инвестиционната програма на Община Асеновград за 2013 година, която щя бъде гласувана следващата сряда. 

 

Tекст: Йордан Караиванов, стажант-репортер

СПОДЕЛИ