Един под карантина – цялата къща под наблюдение

Противно на вече общоприетото мнение, че стандартната карантина заради коронавируса е 14 дни, Националният оперативен щаб разясни, че се налагат три вида ограничения с различна продължителност – за пътували до рискови дестинации, но без доказана инфекция; за хора с положителни проби, но с лека клинична картина, и за тежко болни пациенти.

Първите две групи са по домовете си, а останалите са приети в болници. Срокът на карантината е от 14 до 21 или повече дни в зависимост от резултата от повторен тест.

Нарушаването й се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева. Отказът на контактни лица да бъдат поставени под карантина се наказва със санкция от 5 хил. лв. От събота властите призовават хората да бъдат в социална изолация и да не излизат от домовете си, ако не е необходимо.

В две нови заповеди здравният министър Кирил Ананиев уточнява кой и как подлежи на задължителна карантина. Те идват в допълнение на заповедта му с която от 00.00 часа на 18 март забрани влизането у нас на лица от 16 държави – Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Северна Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария.

При потвърден случай на COVID-19, всички близки контактни се поставят с предписание на регионалните здравни инспекции под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 14-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице.

Хората под карантина са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават. Карантината се преустановява, ако в срока й не се появят симптоми за COVID-19. Ако обаче се появят симптоми, хората са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.

С друга заповед министърът нарежда кои потвърдени случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолация и лечение, и при кои потвърдени случаи на COVID-19  изолацията се провежда задължително в лечебно заведение.

На домашна изолация и лечение подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

– асимптоматични лица (открити като контактни или в хода на проведени епидемиологични проучвания);

– лица с леки клинични оплаквания (телесна температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и /или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.

На задължителна изолация и хоспитализация в лечебно заведение на територията на съответната област подлежат следните потвърдени случаи COVID-19:
– възрастни лица на 60 и повече години, независимо от клиничното протичане на заболяването;
– лица с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, независимо от клиничното протичане на заболяването;
– лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, появата на храчки или хемоптое;
– лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването.

ЗА ШОФЬОРИ НА ТИР
За българските граждани – водачи на тежкотоварни автомобили, пристигащи от 15-те държави се установяват следните мерки:
а)  за водачите, които разтоварват стоки и товари и предвиждат отпътуване в следващите дни (независимо от причината за престой), за периода на престой на територията на Република България, водачите се поставят под карантина, като изпълнението на мярката се контролира по посочения в тази заповед ред с оказване на пълно съдействие от превозвача, чийто служител е съответният водач, до напускане на страната от водача;
б) за водачите, които не предвиждат отпътуване към някоя от 15-те държави, се прилага задължителна карантина от 14 дни.
За водачите на тежкотоварни автомобили, които не са български граждани, но са граждани на някоя от 15-те държави и/или влизат на територията на страната от една от тях, се прилага следната мярка – влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и товари и незабавно напускат територията на страната, като времето на преминаване през територията на страната не може да надвишава 24 часа.

Какъв е контролът

Поставените под домашна карантина биват проверявани от служители на МВР или по телефона, или на място. Табела с надпис „Карантина“ се слага на вратата на всеки потенциално опасен, или на входната врата на къщата/блока.

Със своя заповед кметът на Асеновград Христо Грудев нареди на територията на община Асеновград да функционират два екипа, които да следят за спазване на мерките, наложени от държавната власт с цел ограничаване разпространението на коронавирус. Работните групи вече са на терен и извършват обходи по града. Тяхната задача ще е ежедневно да проверяват дали се спазва заповедта на Министерството на здравеопазването. При констатация на неизпълнение на мерките, екипите от община Асеновград ще уведомяват незабавно органите на МВР, РЗИ, ОДБХ и председателите на Областния и Общинския кризисни щабове.

Гражданите, които забележат карантинирани да нарушават забраната за излизане от дома, следва да сигнализират на телефон 112. Другият телефон, на който ще се приемат сигнали, е този, в РУ – Асеновград: 0331 60 100. Органите на реда са ангажирани с връчването на информационни писма, с които задължават карантинираните да спазват забраната за излизане от дома в 14-дневен срок.