Годишните технически прегледи поскъпват заради новите стикери

Годишните технически прегледи поскъпват заради новите стикери.Това сочи информация на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“

От 12 юли собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП), ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група. Става дума за леките и автомобилите до 3,5 тона.

В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.
Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година. Екологичните групи са 5.

В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на годишните технически прегледи емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи годишните технически прегледи, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева. До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за годишните технически прегледи с информационната система на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за годишни технически прегледи.