Градска библиотека- Асеновград се включва в Европейските дни на наследството

С инициативата „Приказките оживяват” Градска библиотека „П. Хилендарски” ще се включи в Европейските дни на наследството в петък – 18 септември.

„Европейски дни на наследството” (ЕДН) – съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: „Европа, общо наследство”. Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието.
Целта е милионите граждани на континента да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване.
От 9.00 до 17.00 часа служителите на библиотеката ще очакват малките читатели в Мултифункционалната зала „Коста Форев” , намираща се в Детски отдел. Всяко дете, което има желание да участва ще трябва да
разпознае възможно най-голям брой приказни герои по стенописите, които самобитният художник Коста Форев ни завеща. После с помощта на библиотекарите ще трябва да открие съответните творби, в които са описани
героите. В края на работния ден служителите на библиотеката ще определят кои ще бъдат победителите в това състезание. За участието си децата ще получат награди.

Целта на инициативата е децата да се докоснат не само до писменото наследство, но и до творчеството на асеновградския художник Коста Форев, за който изтъкнатия изкуствовед Светла Москова казва:
„Няма в българското изкуство художник като Коста Форев. Оригиналния образен език се дължи на неговата човешка характеристика. Картините му са изпълнени със свят, който очарова с непосредствеността си, с неочакваните хрумвания, с непрекъснатия интерес, който предизвиква.
Творчеството на Коста Форев е безкрайно богаство за Асеновград и Пловдив, за страната ни и за света, който ни заобикаля. Неизчерпаема е дълбочината на неговия безконечен свят, в който съществува всичко – и радост, и тъга, и любов, и омраза, и неподражаема насмешка. Всичко това, което е един луд, луд
свят, в който живите живеят, неродените очакват, а отишлите си от нас, остават завинаги в сърцата ни”
При провеждането на събитието ще се съблюдават всички противоепидемични мерки във връзка с пандемията от Covid-19.